Szkolenie z zakresu uboju zwierząt przeznaczonych na użytek własny przeprowadzone przez Powiatową Inspekcję Weterynaryjną wspólnie ze Starostwem Powiatowym i Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa (19.06.2023r.) cieszyło się dużym zainteresowaniem.
Każdy posiadacz zwierząt gospodarskich biorący udział w szkoleniu miał możliwość zapoznania się dokładnie z tematyką uboju.
Takie szkolenia jak to są nam potrzebne, aby wiedzieć jak zgodnie z przepisami prawa dokonywać uboju. Robimy wszystko, aby złagodzić przepisy, które przez ASF niestety są restrykcyjne - mówił Minister Rolnictwa Robert Telus.
Warto zaznaczyć, że to Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus podpisał rozporządzenie, dzięki któremu obniżono wymagania dotyczące chowu świń utrzymywanych w celu produkcji mięsa na własny użytek, tj. na własne potrzeby, w tym chowu loch.
Dyrektor KOWR OT w Łodzi Janusz Ciesielski przedstawił główne zadania ośrodka, który reprezentuje oraz formy wsparcia, jakie KOWR oferuje rolnikom.
Dziękujemy Wam drodzy mieszkańcy powiatu opoczyńskiego za to, że zgłaszacie nam swoje prośby o potrzebę zorganizowania tego typu szkoleń. Dziękuję również Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej na czele z powiatowym lekarzem weterynarii Pawłem Śpiewakiem, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Ośrodkowi Doradztwa Rolniczego za chęć wzięcia udziału i poprowadzenie tego typu wykładów - mówił Starosta Opoczyński Marcin Baranowski.
Najważniejsze zagadnienia niezbędne w tym zakresie zgodnie z przepisami krajowymi i unijnymi przedstawiła wszystkim uczestnikom lekarz weterynarii Małgorzata Kowalska i insp. Beata Kałkowska.
Dla nas słuchaczy najistotniejsze kwestie to przede wszystkim: kto może dokonać takiego uboju.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami rozporządzenia unijnego nr1099/2009 „uśmiercanie i działania z tym związane przeprowadzane są wyłącznie przez osoby posiadające odpowiedni poziom kwalifikacji, aby wykonywać te czynności nie powodując u zwierząt jakiegokolwiek niepotrzebnego bólu, niepokoju lub cierpienia”.
Kolejne pytanie, które się nasuwa, to: gdzie możemy dokonać takiego uboju?
Oczywiste jest, że chodzi tu o ubój na terenie gospodarstwa, w którym zwierzęta były utrzymywane, jak również w gospodarstwie innym niż to, w którym były utrzymywane zwierzęta zgodnie z wymaganiami weterynaryjnymi. Takiego uboju można dokonać również w zatwierdzonych rzeźniach w ramach „uboju usługowego”.
Przypominamy, że w związku z wystąpieniem ASF w Polsce na terytorium kraju zostały wyznaczone obszary objęte różnymi restrykcjami: obszar objęty ograniczeniami III (kolor czerwony na mapie), obszar objęty ograniczeniami II (kolor różowy na mapie), obszar objęty ograniczeniami I (kolor niebieski na mapie) .
Dla mieszkańców naszego powiatu opoczyńskiego najistotniejszą kwestią jest to, że znajdujemy się w niebieskiej strefie.
W związku ze strefą niebieską mamy obowiązek co najmniej 48 godzin przed dokonaniem uboju zwierząt (z wyłączeniem drobiu i zajęczaków) powiadomić pisemnie powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze jego dokonania. Takiego zgłoszenia musimy dokonać również w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Mięso świń musi być również poddane badaniom na obecność włośni. Badanie to jest bezpłatne i dopóki nie otrzymamy zaświadczenia o jego wykonaniu, mięso to nie może zostać spożyte czy też przetworzone.
W dalszej części słuchacze dowiedzieli się, jakie są metody i wymogi dotyczące uśmiercania.
Podczas szkolenia poruszono problematykę uboju zwierząt z konieczności oraz skrajnych przypadków dokonywania tego uboju.
Ubój z konieczności dotyczy przede wszystkim zwierząt, które uległy wypadkowi (np. złamanie kończyny), ale są zdrowe pod wszystkimi innymi względami.
Natomiast skrajne przypadki to takie, kiedy konieczne jest bezzwłoczne zabicie zwierzęcia w celu zakończenia jego cierpień, a niemożliwe jest przeprowadzenie uboju z konieczności, wtedy zwierzę musi zostać uśmiercone przez lekarza weterynarii przez podanie środka usypiającego. Tusza takiego zwierzęcia nie nadaje się do spożycia przez ludzi.
Należy pamiętać, że za nieprzestrzeganie przepisów związanych z ubojem zwierząt w celu pozyskania mięsa na użytek własny, powiatowy lekarz weterynarii nakłada karę pieniężną w wysokości od 100 do 2000 zł.
Szkolenie okazało się być cennym źródłem informacji, gdyż po zakończeniu spotkania padło wiele interesujących pytań, na które odpowiadała lekarz weterynarii Małgorzata Kowalska.
Kierownik Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Opocznie Sylwia Gawin oraz panie: insp. Marta Meuszyńska i insp. Katarzyna Brzeska z Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej w Opocznie podczas trwania całego szkolenia pomagały wypełnić stosowne dokumenty wszystkim uczestnikom. Dzięki temu na zakończenie szkolenia wszyscy otrzymali stosowne zaświadczenie, potwierdzające odbycie szkolenia w zakresie ochrony zwierząt podczas uboju na użytek własny. Zaświadczenie to jest bezterminowe.